Eisendocument voor ledverlichting op sportvelden

Home / Portfolio / Eisendocument voor ledverlichting op sportvelden
Eisendocument voor ledverlichting op sportvelden

Steeds meer sportclubs en terreinbeheerders willen overstappen op led-verlichting voor hun sportvelden en grote terreinen. Het is echter zeer lastig om de aangeboden ledverlichting onderling te vergelijken op kwaliteit. Waar moet je op letten? Aan welke norm moet de verlichting voldoen? Welke lichtsterkte heb je nodig? Wat is de toegestane norm voor lichthinder en lichtvervuiling?

Het verschil in kwaliteit wordt vaak onderschat. We denken al snel ‘een ledarmatuur, is hetzelfde als een conventioneel armatuur’ en de sportveldmasten kunnen alles wel in de lucht houden. Voor grote sportclubs kan een verkeerde keuze uitdraaien op teleurstelling en zeer hoge kosten zonder het gewenste resultaat als blijkt dat de led-verlichting niet aan de eisen voldoet, omwonenden klagen over lichthinder en/of blijkt dat de sportveldmasten afbreken.

In opdracht van twee gemeenten schrijft Toine Adams Advies als onafhankelijk adviseur momenteel een technisch eisendocument voor het vervangen van de conventionele verlichting door led-verlichting van een fors aantal sportvelden.  Het document geeft beide gemeenten handvatten om de juiste armaturen én leverancier te kiezen voor de nieuwe verlichting.

De inhoud van deze documenten bevat alle eisen waaraan de nieuwe led-verlichting moet voldoen, zoals kwaliteit van de verlichting, mechanische kwaliteit, onderhoudbaarheid, het voorkomen van lichthinder, toe te passen lichtkleur, technische levensduur, aanwezigheid van keurmerken enz. Ook wordt in het document aandacht geschonken aan de ombouw van sportveld masten, aanpassen van kabelnetten, schakelkasten, uit te voeren metingen en de inbedrijfstelling en oplevering van de sportveldverlichting.

Na het gereedkomen van het eisendocument zal door de gemeenten een aanbesteding opgestart worden voor de ombouw.