Archives

Home / Portfolio
Lichtmetingen sportaccomodaties Amsterdam

Lichtmetingen sportaccomodaties Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft in 2017 in de vorm van pilotprojecten bij sporthal Zeeburg en sporthal De Weeren de verlichtingsinstallaties vervangen door LED verlichtingsinstallaties.

Op basis van deze succesvolle pilotprojecten is ervoor gekozen om in meerdere sporthallen, verdeeld over zes locaties, de bestaande TL-verlichtingsinstallatie ook te vervangen voor een duurzame LED verlichtingsinstallatie.

 

 

Het gaat om de volgende sporthallen:

• Sporthal Verheij
• Sporthal IJburg
• Centrum voor Vrije Tijd IJburg
• Apollohal
• Sporthallen Zuid hal 1
• Sporthallen Zuid hal 3
• Sporthallen Zuid schermhal
• Hogendorp Sportcentrum

Onder andere de Sporthallen Zuid en Apollohal zijn bijzondere hallen. Sporthallen Zuid is de grootste sportaccommodatie van Amsterdam en voorzien van de nieuwste technieken. Er vinden dagelijks grote (top)sportevenementen plaats, zoals de Harlem Globetrotters en het KNVB zaalvoetbaltoernooi. Ook de Apollohal wordt door professionele basketbalclubs gebruikt.

In de hallen kan gekozen worden om de verlichting in bijvoorbeeld een recreatie stand, training stand, competitie stand en in een aantal specifieke hallen in zelfs in een beeldregistratie stand (TV opnamen) te schakelen.

Na de recent uitgevoerde ombouw door twee installateurs dient de led verlichting aantoonbaar te voldoen aan de normen van NOC*NSF als geheel en in alle gedimde standen. In opdracht van beide installateurs heeft Toine Adams Advies lichtmetingen uitgevoerd in alle omgebouwde sportzalen.

De lichtmetingen hebben aangetoond dat de geïnstalleerde LED verlichting voldoet aan de contracteisen en eisen die de NOC*NSF stelt aan verlichting in sporthallen.

Projectie op het provinciehuis Noord-Brabant

Projectie op het provinciehuis Noord-Brabant

Vanaf 8 september staat de toren van provinciehuis Noord-Brabant in het licht. Kunstenaar en ontwerper Maarten Baas heeft in opdracht van de gemeente ‘s-Hertogenbosch een bijzondere lichtprojectie gemaakt in het kader van het Jheronimus Bosch jaar.

Voor 2016 heeft de Brabantse kunstenaar en ontwerper Maarten Baas op verzoek van de gemeente ’s-Hertogenbosch een ontwerp gemaakt dat inhaakt op het herdenkingsjaar ‘Jheronimus Bosch 500’.

KLOK

Daarvoor heeft Baas gekozen voor de projectie van een klok zo groot als een gebouw van 12 verdiepingen (45 x 40 meter), waarop een menselijk figuur de wijzers van de klok verzet. Het maakt van het provinciehuis voor de duur van de projectie één grote klok. Wie op de snelweg A2 langs ’s-Hertogenbosch rijdt, kan op het provinciehuis zien hoe laat het is.

Nederland, Den Bosch, lichtontwerper van de projectie op het provinciehuis Maarten Baas met toespraken van Bert Pauli,Ton Rombouts,Wim van de Donk en Maarten Baas
Lichtontwerper van de projectie op het provinciehuis Maarten Baas (klik voor The making off)

LANDMARK

De lichtprojectie vindt plaats op de oostelijke gevel van de toren van het provinciehuis. De ligging van het gebouw langs de A2 snelweg leent zich bij uitstek om het gebouw als een zogenaamde landmark in de regio te benutten. Het provinciehuis geeft zo een gezicht aan de kracht van de regio, en innovatief ondernemen waarin de Brabantse samenwerking zichtbaar wordt. Ook na 2016 blijven er projecties zichtbaar op het provinciehuis.

MAARTEN BAAS

Maarten Baas, is net als Jheronimus Bosch, een internationaal kunstenaar die bekend is van het ‘vastleggen’ van tijd in uiteenlopende projecten. Met zijn benadering zorgt hij voor een tastbare beleving van het abstracte fenomeen tijd, en een duurzame vertaling van de beeldtaal van de middeleeuwse meester van toen, naar een innovatief Brabants talent van nu.

Voor deze lichtprojectie voegt Maarten Baas een nieuwe klok aan zijn Real Time serie toe. Baas: “Real Time is een term uit de filmindustrie die aanduidt dat een scene op zichzelf net zo lang duurt als dat het kost om deze te filmen. Ik speel met dit gegeven in mijn Real Time klokken door de wijzers van de klok ook daadwerkelijk in real time te laten bewegen”. Real Time klokken bevatten een door Baas gemaakte video performance, die letterlijk 12 uur kost om op te nemen en dus ook 12 uur duurt om in zijn geheel te kunnen bekijken. Op deze manier creëert hij een hyper-realistisch gevoel van het verstrijken van de tijd.

TECHNIEK

opbouw

Het projectiesysteem, bestaande uit 18 laserbeamers, is gebouwd op het dak van een gebouw naast het provinciehuis. De projectoren en toebehoren zitten in twee klimaatkasten. “Belangrijk hierbij is dat het hierin niet te koud of te warm mag worden zodat de apparatuur optimaal functioneert en beoogde levensduur behaald wordt.

TIJDEN EN LOCATIES

Iedere avond tussen 19.00 en 24.00 uur zorgen 18 laserbeamers voor de lichtprojectie. In het zomerseizoen vindt de projectie na zonsondergang tot 24.00 uur plaats.

artikel-projectie-pnb

 

Led verlichting langs de A2

Led verlichting langs de A2

Op de A2 tussen Vinkeveen en Breukelen voert Rijkswaterstaat een test uit met ledverlichting. Opzicht niets nieuws maar wel bijzonder. Dit wegvak is VIJF rijstroken breed bij ook nog eens een zeer brede middenberm en vluchtstrook aan de binnenzijde van elke rijbaan.

Toine Adams Advies ondersteund Vialis en heeft voor en na de ombouw lichtmetingen uitgevoerd.

LED verlichting A44

LED verlichting A44

Rijkswaterstaat heeft een deel van de A44 eind 2010 voorzien van ledverlichting in de buitenbermen. Het betreft het traject tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug. De officiële opening vindt plaats tijdens een expert-meeting op 17 februari 2011.

Naast energiebesparing heeft de nieuwe verlichting ook voordelen voor de weggebruiker. Zo wordt via het toegepaste dimsysteem de juiste hoeveelheid licht gebruikt tijdens drukke tijdstippen, zoals de spits. Wanneer het rustiger is op de weg, wordt het licht automatisch gedimd. Daarnaast kan met deze nieuwe verlichting het licht preciezer gericht worden op de weg, waardoor lichtvervuiling aanzienlijk vermindert.

De foto laat het verschil zien tijdens de ombouw van oranje/goud naar wit licht zien.

Lichtmeting sportveld

Lichtmeting sportveld

Lichtmetingen worden uitgevoerd in opdracht van installateur of gemeente om aan te tonen of dat deze ledverlichting voldoet aan NOC-NSF verlichtingseisen. Het betreft in veel gevallen ledverlichting die op grote schaal vervangen word.

Verlichting voor vleermuizen

Verlichting voor vleermuizen

In een verstedelijkte omgeving hebben we vaak te maken met een spanningsveld tussen belangen van de mens en natuur. Sociale- en verkeersveiligheid zijn vaak aanleiding om verlichting te plaatsen, ook voor de biodiversiteit kwetsbare locaties. De veiligheid van bijvoorbeeld scholieren op een fietspad in het buitengebied weegt soms zwaarder dan de rust van de vleermuizen op hun route langs het fietspad. Daarnaast waren er tot op heden maar weinig mogelijkheden om de vleermuizen tegemoet te komen, anders dan het licht uit te laten. ClearField verlichting (Philips) maakt het mogelijk om de belangen van alle partijen met elkaar te verenigen: goede verlichting, maar zonder dat het gedrag van de vleermuizen wordt beïnvloed.

ClearField • Rood-rijke verlichting • Ontworpen om dieren die gestoord worden door kortgolvig licht ontzien, maar de mens voldoende veiligheid te bieden • Minimale aantrekking insecten • Minder afstoting van lichtschuwe vleermuizen dan bij wit of amber licht.

clearfield2

Op de rotonde en weg zijn vleermuisvriendelijk verlichting toegepast. Om aan te tonen dat deze verlichting voldoet aan de verlichtingklasse volgens NPR 132010-1 is een lichtmeting uitgevoerd in opdracht van de installateur.