Ledverlichting tussen Utrecht en Amsterdam

Home / Nieuws / Ledverlichting tussen Utrecht en Amsterdam
Ledverlichting tussen Utrecht en Amsterdam

De A2 wordt de breedste snelweg ter wereld die wordt verlicht door led. Maar liefst 2 x 6 rijstroken worden vanaf de middenberm verlicht. Rijkswaterstaat is 10 oktober gestart met het vervangen van de reguliere verlichting op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen door led.

Proef

In juni 2016 heeft Rijkswaterstaat een proef gedaan met ledverlichting op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen. Op dit traject van 500 m is getest of het mogelijk is met led vanuit de middenberm voldoende licht, lichtniveau en gelijkmatigheid te krijgen op alle 6 rijstroken aan weerszijden van de weg. De proef is geslaagd. Alle rijstroken hadden een goede lichtopbrengst. Daarom wordt nu een groter traject voorzien van ledverlichting. De oude armaturen van 440 W per stuk worden vervangen door led-armaturen van 310 Watt per stuk.

Energiebesparing

In het Energieakkoord staan doelstellingen voor de openbare verlichting en verkeersregelinstallaties. Eén van de doelstellingen is een energiebesparing van 20% in 2020 ten opzichte van 2013. Naar verwachting wordt op het traject A2 Holendrecht-Maarssen ca. 241.600 kWh per jaar bespaard. Omgerekend is dit zo’n 116 ton CO2, ruim 38% besparing ten opzichte van de huidige uitstoot.

Bovendien is er een flinke besparing op onderhoud omdat led langer meegaat. Ook zorgt ledverlichting voor minder lichthinder en een beter zicht voor de weggebruiker door o.a. kleurherkenning en kleurcontrast. Hiermee zet RWS een stap in de richting van een energieneutrale Nederlandse infrastructuur in 2030. Naar verwachting wordt de investering in led binnen 7 jaar terugverdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *