Aanbeveling verlichting parkeergarages, parkeerdekken en parkeerterreinen

Home / Nieuws / Aanbeveling verlichting parkeergarages, parkeerdekken en parkeerterreinen
Aanbeveling verlichting parkeergarages, parkeerdekken en parkeerterreinen
In opdracht van De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) heeft Toine Adams Advies samen met een werkgroep van verlichtingsexperts een nieuwe aanbeveling geschreven: ‘Verlichting parkeergarages, parkeerdekken en parkeerterreinen’.
 
De aanbeveling is geschreven naar aanleiding van de toepassing van ledverlichting, nieuwe normen en richtlijnen en nieuwe inzichten en wordt daarom gezien als een aanvulling op bestaande norm NEN 2443 en richtlijnen. Op 12 november 2019 werd de aanbeveling gepresenteerd op het symposium ‘Ontwerpen van licht’ in Eindhoven.
 
Doel van deze aanbeveling is het geven van duidelijke richtlijnen en handvatten aan ontwikkelaars, aannemers, eigenaren, exploitanten, architecten en ontwerpers van installaties tijdens het ontwerpen, vervangen, realiseren, controleren en beheren van verlichtingsinstallaties.
 
In deze aanbeveling zijn de toe te passen kwaliteitscriteria van de verlichting geactualiseerd en is de verticale verlichtingssterkte in parkeergarages als eis geïntroduceerd. Tevens is een determineermethode opgenomen voor de verlichting van parkeerdekken en parkeerterreinen. Daarnaast bevat de aanbeveling ook veel actuele en wetenswaardige informatie over bijvoorbeeld de toepassing en het gebruik van de zogeheten behoudfactor (afname van het lichtniveau over tijd door veroudering en vervuiling van de armatuur). 
 
Geïnteresseerden kunnen de aanbeveling bestellen via NSVV.nl.
 
Bron: Vexpansie 4 – 2019 – Platform Parkeren Nederland